Üye Girişi
Kullanıcı Adı 
Parola
Üye Ol Şifremi Unuttum
| inşaat sektörü inşaat ihaleleri inşaat malzemeleri inşaat haberleri Dekorasyon fuar seminer tüm hepsi inşaat dergisinde  | Sizde İnşaat Dergisine Reklam vererek firmanızı tüm Dünyaya tanıtabilir, Ürünlerinizi satabilirsiniz.  |
        
      Beyaz Eşya (184)
      Tekstil (162)
      Güvenlik Sistemleri (57)
      Havuz (45)
      Faydalı Bilgi (183)
      Yapı Malzemeleri (258)
      Kapı Otomatik Kapı (89)
      Duyuru (1920)
      Plastik Alüminyum (66)
      İhale (4937)
      Kampanyalar (46)
      Mekan (272)
      Vitrifiye (383)
      Fuar Seminer (672)
      Mutfak (193)
      Cephe (124)
      İzolasyon Yalıtım (127)
      Konut (1019)
      Bizden Haberler (37)
      Önemli Bilgiler (237)
      Bahçe (312)
      Elektronik (439)
      Mimari (502)
      Zemin (183)
      Züccaciye (230)
      İnşaat (2370)
      Çevre Düzenleme (398)
      Perde (100)
      Mobilya (451)
      Aksesuar (143)
      Aydınlatma (347)
      Dekorasyon (731)
Haber Ara
 
İnşaat Dergisi
Sizde Reklam Verin
Sizde Reklam Verin


Kurt Granit & Çimstone
Kurt Granit & Çimstone


İnşaat İhaleleri Burada
İnşaat İhaleleri Burada


İnşaat Sektörünün Kalbi
İnşaat Sektörünün Kalbi


İnşaat Sektörünün Kalbi
İnşaat Sektörünün Kalbi

Bu Alana Reklam
Verin!

 


web tracker

sitemap-1
sitemap-2
sitemap-3

 Önemli Bilgiler > 12-06-2003 Trilyonluk Tesisler Çürüyor
yazıyı 12 punto yap yazıyı 14 punto yap yazıyı 16 punto yap yazıyı 18 punto yap
    
Siyasi ve bürokratik tercihlerle fizibilitesi yapılmadan başlanan trilyonluk tesisler ya bitirilemiyor ya da çalıştırılamıyor. Menemen’deki çöp fabrikası çöp olmadığı için çalıştırılmıyor. Ürkmez’de denize sıfır olan Sağlık Bakanlığı Kamp ve Dinlenme Tesisi bakımsızlıktan dökülüyor.

Kamu alanında yapılan hesapsızca yatırımlar, Türkiye’yi atıl yatırımlar mezarlığı haline getirdi. Fizibilite çalışması yapılmadan siyasetçi ve bürokratların kişisel tercihleriyle trilyonlar harcanarak yapılan bir çok kamu yatırımını ekonomiye kazandırmak için harcanan para kadar yeni kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Menemen’deki çöp fabrikası çöp olmadığı için çalıştırılmıyor. Ürkmez’de denize sıfır olan Sağlık Bakanlığı Kamp ve Dinlenme Tesisi bakımsızlıktan dökülüyor.

Sağlık Bakanlığı’nca 1991 yılında ihale edilen Ürkmez Kamp ve Dinlenme Tesisi, aradan geçen sürede 10 bakan eskitmesine rağmen bitirilemedi. 18 Nisan 1999’da iktidara gelen koalisyon hükümeti bu türden sosyal tesis yatırımlarını askıya alması üzerine, dinlenme tesisi “Uluslararası Kongre Merkezi” adını aldı. Beş yıldızlı otelleri andıran tesisin bitirilmesi için üç trilyon liraya daha ihtiyaç duyuluyor. Tesis 1991 yılında 23 milyar liraya ihale edilmişti. En son tavanı zarar gördüğü için 2 trilyon lira ödenek alan tesisin yüzde 90’ı bitmiş durumda. Yaklaşık 50 bin metrekarelik bir arazi üzerinde kurulan tesis, bir kaç kez hırsızların da saldırısına uğradı. Ürkmez sahilinde denize sıfır olarak inşa edilen tesislerin çevresi, aradan geçen yıllarda lüks turistik tesislerle doldu. Tesis, kongre merkezinden çok 5 yıldızlı tatil köyüne benziyor. Bahçesinde bir yüzme havuzu bulunan ve iki katlı 15 bloktan oluşan tesiste bir süit, 150’nin üstünde de normal oda bulunuyor. Güneş enerjili su ısıtma sistemine de sahip olan tesislerde, odalar parke taşla döşeli. Tesis bakımsızlıktan enkazı andırıyor.

İzmir’in Menemen ilçesinde Fransa’dan alınan krediyle 1999 yılında tamamlanan ve 119 milyon Fransız Frangı’na mal olan çöp fabrikası çürümeye terk edilmiş durumda. DYP’nin iktidar olduğu 1996 yılında DYP’li Menemen Belediye Başkanı İlhami Gürsoy tarafından yapılan fabrika 5 yıldır çalıştırılmayı bekliyor. Günlük yüz ton çöp işleme kapasitesine sahip fabrika, Fransız ÖTV firması tarafından yapıldı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, yatırımın yanlış planlanması sebebiyle işletme maliyetlerinin çok yüksek olduğu için fabrikayı çalıştıramadıklarını ifade etti. Şahin, “Bugünkü fiyatlarla fabrikanın üç vardiya halinde çalıştırılırsa aylık gideri 150 milyar lirayı bulurken, getirisi 5 milyar lirada kalıyor. Bizim bu yükü karşılamamız mümkün değildir. Fabrikayı çalıştırmak için önce çöp bulmamız lazım. Bizim günde 100 ton bile çöpümüz yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne fabrikayı kiralamak için teklif götürdük, bir cevap alamadık. Fabrika için çözüm de bulamıyoruz. Fabrika Bakırçay Havzası düşünülerek yapılsaydı günde bin ton çöp işleme kapasitesine sahip olurdu ve kar da ederdi, ama bu haliyle rantabl değil.” dedi.

İzmir’in çöpünün Menemen’in yakınındaki Harmandalı’da depolamak yerine, bu fabrikada değerlendirilebileceğini ifade eden Şahin, fabrikanın İzmir’deki katı atığın yüzde 16’sını işleyebileceğine işaret etti. Şahin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Uzundere’deki fabrikanın işletme maliyetinin ton başına 14 dolar olduğunu, burasının ise üç dolar daha ucuza çalıştırılabileceğini dile getirdi.


 Zaman
 
Haberin Okunma Sayısı : 127
Bu Haberi; Kaydet   Yazdır   Yolla  
 Rastgele 10 Haber
  • 9. İstanbul Bienali Basına Tanıtıldı
  • Banyonuzu canlandırın...
  • Bergama'ya Dev Yatırım
  • Aydın Ağaçlandırma Mühendisliği Zeytinköy-ek Ağaçlandırma Projesi Ağaçlandırma İşleri
  • Bursa’da Ulaşım 2006’da Rahatlayacak
  • Erzurum Merkez A.Sanayi Mahallesi Hilalkent Yerleşim Alanı 21 Derslikli İlköğretim Okulu İnşaat ihalesi
  • Türkiye’de İlk Havaray Şişhane-Okmeydanı Arasında Yapılacak
  • Soyak Evreka Konut İhtiyacını Küçük Metrekarelerle Karşılayacak
  • Sony'den dünyanın en ince LCD'si
  • Diyarbakır İli Dicle İlçesi Merkez 27 Mayıs Mahallesi 12 Derslikli İÖO Yapım İşi ihalesi
  • Sitemizde kayıtlı 17218 adet haber, 2249 adet kategori bulunmaktadır.
    Başa Dön Başa Dön

    | Beyaz Eşya | Tekstil | Güvenlik Sistemleri | Havuz | Faydalı Bilgi | Yapı Malzemeleri | Kapı Otomatik Kapı |
    | Duyuru | Plastik Alüminyum | İhale | Kampanyalar | Mekan | Vitrifiye | Fuar Seminer |
    | Mutfak | Cephe | İzolasyon Yalıtım | Konut | Bizden Haberler | Önemli Bilgiler | Bahçe |
    | Elektronik | Mimari | Zemin | Züccaciye | İnşaat | Çevre Düzenleme | Perde |
    | Mobilya | Aksesuar | Aydınlatma | Dekorasyon |


     Google