Üye Girişi
Kullanıcı Adı 
Parola
Üye Ol Şifremi Unuttum
| inşaat sektörü inşaat ihaleleri inşaat malzemeleri inşaat haberleri Dekorasyon fuar seminer tüm hepsi inşaat dergisinde  | Sizde İnşaat Dergisine Reklam vererek firmanızı tüm Dünyaya tanıtabilir, Ürünlerinizi satabilirsiniz.İnşaat Sektörünün kalbi bu sitede atıyor  |
        
      Aksesuar (150)
      Aydınlatma (367)
      Bahçe (326)
      Beyaz Eşya (217)
      Bizden Haberler (37)
      Cephe (131)
      Çevre Düzenleme (439)
      Dekorasyon (790)
      Duyuru (2357)
      Elektronik (481)
      Faydalı Bilgi (184)
      Fuar Seminer (697)
      Güvenlik Sistemleri (58)
      Havuz (45)
      inşaat malzemeleri (291)
      Kampanyalar (54)
      Kapı Otomatik Kapı (97)
      Konut (1226)
      Mekan (283)
      Mimari (532)
      Mobilya (471)
      Mutfak (201)
      Önemli Bilgiler (251)
      Perde (100)
      Plastik Alüminyum (67)
      Tekstil (163)
      Vitrifiye (393)
      İhaleler (5379)
      İnşaat (2626)
      İzolasyon Yalıtım (144)
      Zemin (192)
      Züccaciye (264)
Haber Ara
 
İnşaat Dergisi
inşaat malzemeleri
inşaat malzemeleri


Granit
Granit


İnşaat Haberleri
İnşaat Haberleri


inşaat ihaleleri
inşaat ihaleleri


İnşaat Sektörünün Kalbi
İnşaat Sektörünün Kalbi

Bu Alana Reklam
Verin!

 


web tracker

sitemap-1
sitemap-2
sitemap-3
sitemap-4
sitemap-5



Add to Google
 İhaleler > 08-08-2002 Bismil, 11 Bin Yıllık Tekstil Merkezi
yazıyı 12 punto yap yazıyı 14 punto yap yazıyı 16 punto yap yazıyı 18 punto yap
    
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde sürdürülen arkeolojik kurtarma kazısında 11 bin yıllık bir yerleşim belirlenirken, kazılarda bulunan mezarlarda tekstil teknolojisinin kullanıldığına dair bulgulara da rastlandığı belirtildi.
Hasankeyf ile birlikte Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan ve kurtarma kazıları süren Bismil ilçesindeki 10 höyükten Körtiktepe’teki kazılarda İÖ 9 bin yıllarına kadar dayanan yerleşim tespit edilirken, kazılarda bulunan mezarlarda cesetler üzerinde kullanılan aşı boyası ile sıvı kireç arasında taşlaşmış tekstil ürünü buluntularına rastlandı.
Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vecihi Özkaya, 2 yıl önce başladıkları Körtiktepe kazısında bu yıl önemli bulgulara rastladıklarını belirterek, antik yerleşimin Anadolu’nun arkeolojik yerleşimine ve dolayısıyla insanlık tarihine yeni yaklaşımlar getireceğini bildirdi.

ÇAYÖNÜ’NDEN DAHA ERKEN ZAMANA AİT
Henüz çıkardıkları eserlerin karbon analizlerinin yapılmadığını ifade eden Özkaya, bununla birlikte Körtiktepe’nin; gömü tarzı, yerleşimin genel karakteri ve diğer bulgularıyla, daha önce kazıları yapılan ve karbon analizleri sonucunda İÖ 8-9 bin yılları arasına tarihlenen Hallançemi ile Demirköy tarihsel dönemleri arasında ve Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Çayönü’nden daha erken bir zamana ait olduğunu kaydetti.

AKERAMİK NEOLİTİK DÖNEME IŞIK TUTUYOR
Doç. Dr. Özkaya, şöyle devam etti:
“Körtiktepe, 9 bin yıllık tarihe sahip Konya’daki Çatalhöyük’ten ve Burdur’daki Hacılar’dan daha erken dönemlere aittir. Ergani’deki Çayönü ile kıyasladığımızda ise Çayönü, henüz pişmiş toprağın kullanılmadığı Akeramik Neolitik dönemin mimari dokusunu anlamada; Körtiktepe ise Akeramik Neolitik dönemin sanatsal ve kültürel değerlerini algılamada önemlidir. Tarihsel olarak kıyasladığımızda sırayla Demirköy, Körtiktepe ve Hallançemi olarak sıralayabiliriz. Bunlar pişmiş topraktan kapkacakların üretilmediği İÖ 9-8 bin yıllarına ait akaremik neolitik dönem yerleşimleridir. İnsanların ilk yerleşime geçip avcılık ve toplayıcılıktan tarımsal üretime ve hayvan evcilleştirmeye başladıkları aynı zamanda gündelik ihtiyaçlarını karşılayacak taş alet yaptıkları dönemlerdir.”

“11 BİN YILLIK TEKSTİL İZLERİ”
Doç. Dr. Özkaya, buldukları insan iskeletleri üzerinde yaptıkları incelemede, tekstilin kullanıldığına dair izlere rastladıklarını belirtti.
Anadolu’nun birçok yerinde tespit edilen ve dinsel seremoninin gereği olan uygulama gibi ölülerin öncelikle aşı boyasıyla daha sonra sıvı kireçle kaplandığını ifade eden Doç. Dr. Özkaya, “Cesetlerin korunmasına yönelik olduğu gibi dinsel bir seremoninin de gereği olan bu uygulamada, kullanılan aşı boyasıyla sıvı kireç arasında şaşırtıcı bir şekilde tekstil izlerine rastladık. Ayrıca mezarların soyulmaması için konulan gömülerin kırılarak bırakıldığını tespit ettik”

ULUSLARARASI BİLİM HEYETİ
Doç. Dr. Özkaya, Körtiktepe’deki kazı çalışmasında; Harvard Üniversitesi’nden Hayvan İskeletleri Uzmanı Dr. Benjamin Aibuckle, Pennsylvania Üniversitesi’nden Yontmataş Dönemi Uzmanı Dr. Brain Peasnall ve Delavere Üniversitesi’nden Neolitik Dönem Uzmanı Dr. Michael Rosenberg ile birlikte çalıştıklarını sözlerine ekledi.


 NTV-MSNBC
 
Haberin Okunma Sayısı : 208
Bu Haberi; Kaydet   Yazdır   Yolla  
 Rastgele 10 Haber
  • Küresel Markalar, İnşaatı Bile Bitmeden Redevco'ya Akın Etti
  • Mersin Merkez Güney İlköğretim Okulu Kat İlavesi İnşaatı ihalesi
  • Meryemana Kulesi Müze Yapılıyor
  • Compex Digital Fuarı Başlıyor
  • Doğal Yaşam Parkı 2008'in ilk yarısında hazır
  • Evka-3, Topçu Tugayı Kavşağı Ve Kollarının Bordür, Tretuvar Ve Prekast Yapı Elemanlarının Yapımı İşleri ihalesi
  • Tarih Vakfı: Restorasyon Çalışmalarımız Engellendi
  • Çanakkale Seramik Kalebodur Yeni Rainbow Plus Serisi
  • Profesyoneller Bosch Mutfağında Buluştu
  • Akıllı evlere Schneider çözümü
  • Sitemizde kayıtlı 19014 adet haber, 2249 adet kategori bulunmaktadır.
    Başa Dön Başa Dön

    | Beyaz Eşya | Tekstil | Güvenlik Sistemleri | Havuz | Faydalı Bilgi | inşaat malzemeleri | Kapı Otomatik Kapı |
    | Duyuru | Plastik Alüminyum | İhaleler | Kampanyalar | Mekan | Vitrifiye | Fuar Seminer |
    | Mutfak | Cephe | İzolasyon Yalıtım | Konut | Bizden Haberler | Önemli Bilgiler | Bahçe |
    | Elektronik | Mimari | Zemin | Züccaciye | İnşaat | Çevre Düzenleme | Perde |
    | Mobilya | Aksesuar | Aydınlatma | Dekorasyon |


     Google

     


    dugun